Vecka 26

Mamman:

Nu går du in i den sista och tredje trimestern. Du har nog själv känt fosterrörelser ett tag nu och runt den här tiden så kan kanske dina nära och kära också känna rörelserna utanpå din mage. Det är en underbar upplevelse att dela med sig av.
Det kan vara svårt att hitta en bekväm ställning nu när du ska sova. Ofta så springer man mellan toaletten och köket. Du kan testa med att lägga en kudde som stöd under knät när du sover på sidan det kan kännas skönt. En del forskare tror att detta med att sova dåligt under graviditeten är kroppen sätt att förbereda den blivande mamman på alla vaknätter efter förlossningen.
Du kan bli mer svettig än vanligt. Det beror på att ämnesomsättningen i slutet av graviditeten ökar med omkring 20%. När ämnesomsättningen är hög så blir man varmare och får lättare att svettas. Försök att dricka mer vatten.
Nu närmar sig livmodern de nedersta revbenen.


Barnet:

Venerna syns genom barnets hud.
Barnet kan höra dig och andra i din omgivning. Barnet har varit omringat av ljud ett långt tag nu för det är allt annat än tyst inne i livmodern. Fostret har legat och lyssnat på ditt hjärta, matsmältning och andra kroppsfunktioner. Din egen kropps ljud, som hjärtslag, tarmbubbel och magkurr, kan faktiskt övergå 80 decibel vilket motsvarar ungefär som en livligt trafikerad gata. Försök har visat att fostret kan höra ljud från vecka 24. Livmodern släpper också in lite ljus nu så barnet blir medvetet om ljus och mörker. Huvudet är mer än 7 cm i diameter. Fostret väger ungefär 850 gram nu och är ca 34 cm långt i sin fulla längd. Omkring denna vecka börjar fostret öka rejält i vikt.

Vecka 25

Vecka 25
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.



Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

RSS 2.0